Ripple

XRP
0.2672 USD
0.2423 EUR
1.1080 RON
0.2071 GBP
Algoritm N/A
Mod emitere N/A
Cantitate limita 38,305,873,865
Vinde Ripple | Cumpara Ripple
Despre

Este un system de plata in timp real ( real time groos settlement system), un sistem de schimb de moneda si de o retea de emitere create de compania Ripple. Spre deosebire de majoritatea monedelor care sunt open-source, faptul ca aceasta moneda este detinuta de o companie comerciala a facut comunitatea online sa priveasca cu neincredere aceasta moneda, insa bancile si-au aratat interesul pentru implementarea acestei tehnologii in sistemele lor.

Banci precum Unicredit, UBS si Santander au anuntat interesul lor pentru folosirea tehnologiei Ripple

Transferul se face prin tokene ce pot reprezenta, moneda fiduciara (moneda traditionale, de exemplu euro, dolar american), monede virtuale, instrumente financiare si orice alt element ce poate avea o valoare standardizata.

Moneda a fost lansata in 2012 pentru a permite plata securizata, globala , instant si aproape gratis in toata lumea pentru tranzactii de orice dimensiune si fara riscul de chargeback.

Ca toate crypto-monedele ce se bazeaza pe blockchain, registrul public al tranzactiilor este gazduit descentralizat si permite stocarea in siguranta a datelor despre tranzactii.

In februarie 2018, Ripple (XRP) era a treia cea mai capitalizata moneda, dupa bitcoin si ethereum.

Plata prin intermediul bitcoin se bazeaza pe sistemul de relatii si incredere intre utilizatorii sitemului si se spune ca isi are originile in sitemul Hawala

Componentele sistemului

Gateway

Orice persoana sau organizatie care permite persoanelor sa depuna sau sa scoata bani din sistemul Ripple. Exemple de Gateway-uri sunt Bitstamp, Kraken, GateHub, Ripple Fox.

Incredere

Primul pas pe care un utilizator trebuie sa-l faca este sa acorde incredere celor care reprezinta un gateway care le tine depozitul in bani. Asta artata implicit retelei Ripple ca utilziatorul acorda incredere si este comfortabil cu riscul asociat gateway-ului respective.

Practic daca cineva depoziteaza prin sursa X echivalentul a 500 USD, acesta transfera incredere de 500 usd spre gateway.

Daca un utilizator detine depozite la mai multe gateway-uri, acesta devine parte a sistemului de rippling si primeste o recompense pentru ca permite cresterea lichiditatii inter-gateway-uri

Autorizarea si controlul gateway-urilor RIPPLE

IRBA este o asociatie non profit, The International Ripple Business Association care ofera procedure si reglementeaza sau anuleaza optiunea gateway-urilor de a a opera cu reteaua Ripple similar cum bancile nationale sau centrale reglementeaza pietele monetare traditionale

Registru global bazat pe consens (Consensus Ledger)

Ripple se bazeaza pe un registru comun, distribuit care contine toate informatiile despre conturile Ripple. Procesul de sonses este distribuit prin servere fata de sistemele de tip bitcoin care se bazeaza pe mineri pentru a procesa tranzactiile si a ajunge la consens.

Plata in alte monede

Ripple permite utilizatorilor sa faca plati cross-currency in 3-5 secunde, toate conturile si tranzactiile sunt securizate si verificate si pot fi initiate doar de catre detinatorul acestora.

Platile se pot face in monede traditionale (USD, EUR, MXN, NZD, GBP, NOK, JPY, CAD, CHF, CNY, AUD), in monede virtuale ((BTC, XRP, LTC, NMC, NXT, PPC, XVN, SLL) si prin bunuri (aur, argint, platina).

Market makers

Orice utilizator poate actiona ca „market maker”, sa ofere lichiditate , conversie valutara, rippling. De obicei acestea sunt chiar fonduri de investatiii sau exhange-uri care aleg sa-si tina banii in reteaua Ripple.

Presupunand existenta suficientor market makers, dezideratul Ripple este optiunea de a plati orice sume intre orice monede fara a mai expune riscului de curs valutar.

Moneda XRP

Moneda XRP este moneda nativa pentru reteaua Ripple, aceasta este divizibila pana la 6 zecimale. A 1 milioana parte dintr-un XRP se numeste drop.

Au fost create 100 miliarde de monede XRP la inceputul retelei, iar regulile de functionare a acesteia nu mai permit crearea altor monede.

Moneda XRP este singura moneda in cadrul retelei Ripple care nu este expusa riscului de incredere acodat, fiind nativa in cadrul retelei.

Orice utilizator al retelei Ripple este obligat sa mentina o rezerva de 20 XRP pentru scopuri de protectie anti-spam.

Anti Spam

Cand un utilizator face o plata in monede non-XRP o taxa de tranzactie este perceputa. Aceasta taxa are si rolul de a proteja aplicatia de atacuri de tip flood, pentru hackeri fiind prea scump sa faca tranzactii numeroase cu scopul blocarii aplicatiei.

Costul tranzactiei nu este colectat de sistemul Ripple, monedele colectaet in acest mod sunt distruse si nu mai exista.

Reactii negative la adresa Ripple

Ripple a fost privit cu interes si a devenit rapid a treia cea mai tranzactionata moneda, insa au exista si critici cu privire la acesta.

Principalele critici:

- Fondatorii Ripple au mentinut 20% din intregul pool de mining. Acestia au incercat sa raspunda donand parti importante din monede si stabilind un calendar de vanzare la preturi fixe a monedei astfel incat sa ofere mai multa transparenta procesului din spatele Ripple

- Moneda nu se mineaza si a fost construita direct in sistemul Rpple, astfel entuziastii miningului nu vad o sursa de venit din procesul de mining.

- Faptul ca sistemul nu este total descentralizat, bazandu-se pe serverele proprii Ripple pentru distribuirea registrului de tranzactii, este dupa parerea specialistilor un risc mai mare de atac informatic fat ade Bitcoin sau Ethereum unde serverele sunt asigurate de mineri care sunt de ordinul milioanelor. Deasemenea nu este foarte clar procesul ce se va desfasura in cazul in care nodurile sistemului nu ajung sa valideze tranzactiile.

USD EUR RON GBP
 Kraken 0.2669 0.2421
-
-
 Cexio 0.2680 0.2428
-
-
 Bitstamp 0.2667 0.2425
-
-